Kako lahko svojemu otroku pomagam pri učenju?

“Včasih mu/ji je šlo v šoli dobro, zdaj ni pa kar nič od nje/-ga.”, “Mislim, da sploh ne ve, kaj bere.”, “Ne vem več, kaj naj naredim. Sploh se noče učiti.”, “Z učenjem odlaša do zadnje minute, nato pa mu/ji je na dan testa slabo in noče v šolo.”.

To so le nekatere pogoste izjave staršev, ki opazijo, da imajo njihovi otroci v šoli težave – se ne znajo organizirati, iz besedila ne znajo izločiti bistva in so nemotivirani za učenje.

Kaj takrat?

Seveda se more učenec/-ka ali dijak/-inja snov naučiti sam/-a. Lahko pa mu/ji pomagate pri tem, da najde motivacijo za učenje, se drži ciljev, ki si jih postavlja in se nauči iz besedila prepoznavati bistvo.

Priročnik (M)UČENJE ALI KAKO PREŽIVETI V ŠOLI odgovarja na vprašanja kot so:

Kako se motivirati za učenje nezanimivih snovi?
Kako iz besedila izbrati bistvo?
Kakšne nagrade najbolj spodbudijo učenje?
Kako oblikovati načrt učenja?
Kaj lahko pomaga, kadar si je podatke težko zapomniti?
Kaj narediti, če je otroka/mladostnika strah ocenjevanja?

Otroku predlagajte, naj preizkusi različne načine izdelave izpiskov in ponavljanja, ki so prikazani v priročniku, in na koncu izbere tistega, ki bo zanj najbolj učinkovit. Lahko mu ponudite, da teme, ki se vam zdijo pomembne, predelata skupaj. Pomagajte mu, da bo dosleden glede tega, da nagrado dobi šele takrat, ko doseže nek cilj. Pohvalite ga, kadar mu to uspe, in ga povprašajte o tem, kaj med učenjem doživlja.
Povejte mu, da s trudom lahko doseže svoje cilje.

Tako boste svojega sina ali hči spodbudili k uporabi bolj učinkovitih načinov učenja in motiviranja ter mu/ji posledično pomagali, da bo lažje preživel/-a v šoli!


Če je vaš/-a sin/hči mlajši/-a od 13 let, je najbolje, da priročnik bereta in rešujeta skupaj, sicer pa se ga lahko loti tudi sam/-a. Če se odločite za skupno branje, izberite poglavja, ki govorijo o temah, ki vašega otroka zanimajo oz. mu delajo težave. Prilagajajte se mu glede tega, kako hitro lahko napreduje in razume vsako poglavje.