Če bi želeli, da se za skupino učencev/dijakov/študentov ali staršev izvaja katera od spodnjih dejavnosti, pišite na zarja.golouh@ucenje.net!

Zbrana mnenja o delavnicah najdete tukaj!

Utrinek s predstavitve priročnika v Knjižnici Kočevje

Predavanje za učence/dijake: Kako preživeti v šoli?

Predavanje je pripravljeno za eno šolsko uro (45 minut). V tem času učenci/dijaki dobijo nekaj najpomembnejših informacij in nasvetov, ki jim bodo olajšali učenje. Izvejo, kako se lahko motivirajo, kako naj se lotijo učenja iz učbenika in izdelovanja izpiskov ter kako si lahko lažje zapomnijo tudi manj smiselne podatke.
Bolj poglobljeno se vse te tematike obravnavajo na delavnicah.

Utrinek z delavnice v OŠ Ribnica

Utrinek z delavnice za Klub belokranjskih študentov

Delavnice za učence/dijake/študente: Kako preživeti v šoli?

“Kako preživeti v šoli” je sklop treh delavnic, ki temeljijo na vsebini priročnika (M)UČENJE ALI KAKO PREŽIVETI V ŠOLI. Vsaka od njih traja 1,5 h. (Možne so skrajšane oblike za 45 minut, vendar so te bolj podobne predavanjem in manj poglobljene.)

1. MOTIVACIJA

Prva delavnica preko praktičnih nalog in debate odgovarja na vprašanja: Kako si lahko učno snov narediš bolj zanimivo? Kako izbrati nagrade in cilje, ki te bodo motivirali? Kaj lahko narediš, če ti med učenjem pade pozornost? Kaj narediti, če med učenjem doživljaš veliko negativnih čustev?

O motivaciji sem spregovorila tudi v prosto dostopnih videoposnetkih na omrežju YouTube! Ogledate si jih lahko na spodnjih povezavah:

Kako naj se motiviram pri učenju?

Najbolj nezanimiva snov na svetu

Nemotivirajoča misel pri učenju

2. NAČRTOVANJE UČENJA

V drugi delavnici se učenci/dijaki/študentje naučijo, kako si postavljati cilje, predvideti čas učenja za posamezen predmet, se pripraviti na učenje iz učbenika in oblikovati učinkovite urnike ali sezname ciljev.

3. IZPISKI IN PONAVLJANJE

Zadnja delavnica se ukvarja s samim procesom učenja. Odgovarja na vprašanja kot so: Kako iz besedila izločiti bistvo? Na kakšne načine je najbolje oblikovati izpiske? Kaj narediti takrat, kadar si določene informacije težko zapomniš? Kako veš, kdaj snov dobro znaš?

Delavnice se lahko izvajajo tudi posamezno. Da je izvedba smiselna, je priporočljivo, da je na vsaki delavnici vsaj 6 in ne več kot 15 otrok. Če bi želeli, da so delavnice izvedene v skupini več kot 15-ih ali manj kot 6-ih otrok, lahko izvedbo nekoliko prilagodimo.

Za mnenja o delavnicah pojdite na zavihek Komentarji!

Predavanje za starše: Kako lahko svojemu otroku pomagam preživeti v šoli?

Predavanje je namenjeno staršem učencev in dijakov, traja pa lahko od 30 do 60 minut (glede na vaše želje).  Namenjeno je temu, da osvetli vidike učenja, pri katerih lahko starši pomagajo svojim otrokom in načine pomoči, ki so najbolj učinkoviti. Odgovarja na vprašanja kot so: Kako otroka spodbuditi k temu, da bo lažje našel motivacijo za učenje? Kdaj so nagrade in pohvale staršev učinkovite? Ali lahko starš otroku pomaga pri organizaciji učenja in pri tem, da se nauči v besedilu poiskati bistvo?