Zakaj potrebujem(o) priročnik za učenje?

Dalj časa kot si v šoli, več snovi moraš obvladovati. Vsi govorijo o tem, da se moraš učiti vedno več časa, nihče pa ne pove, kako naj se tega sploh lotiš.

Kaj narediti takrat, kadar se nočeš učiti? Kaj pa, ko te je strah ocenjevanja? Kako predvideti koliko časa boš potreboval/-a za učenje? Kako iz velike količine besedila izbrati tisto, kar je najbolj pomembno? Kaj narediti, kadar ti pade pozornost? Kako si zapomniti nesmiselna naštevanja in formule?

V šolskem sistemu se o teh vprašanjih govori izrazito premalo, kljub temu, da so odgovori nanje ključni za to, da lahko znotraj šole preživiš in dosežeš svoje cilje!

Pri tem ti lahko pomaga priročnik (M)UČENJE ALI KAKO PREŽIVETI V ŠOLI, saj vsebuje odgovore na vsa zgornja vprašanja ter mnoge nasvete, smernice in naloge, ki temeljijo na najnovejših raziskavah s področja učenja in psihologije ter na izkušnjah uspešnih učencev.

Zakaj sem se odločila napisati priročnik?

Več si lahko preberete v mojem prispevku za Šolske razglede!

V šolskem okolju sem prevečkrat slišala izjave kot so »ne znam se učiti«, »ta snov je tako bedna, nikakor se je me morem začeti učiti«, »včasih sem imel/-a dobre ocene, zdaj pa mi kar ne gre«, »saj se trudim, ampak še vedno nimam takšnih ocen, kot bi si želel/-a«, »ne vem kako naj obdržim koncentracijo, ko berem snov«.

Tudi sama sem se marsikdaj znašla v situaciji, ko sem pomislila ali rekla kaj od tega. Videla sem, da to moje učenje dodatno otežuje, zato sem preizkušala različne načine učenja in motiviranja, dokler nisem našla tistih, ki so bili zame najboljši. Med študijem psihologije, branjem mnogih raziskav in delom z učenci sem spoznala še več pristopov, ki so se večkrat izkazali za zelo učinkovite. Vse to znanje mi je pomagalo pri tem, da sem pri učenju doživljala manj stresa in postala bolj uspešna, zato se mi je zdelo pomembno, da ga delim tudi z drugimi.

S tem v mislih sem oblikovala priročnik, v katerega sem želela zajeti vse pomembne vidike učenja (tudi motivacijo in načrtovanje učenja, o katerih se v šolskem okolju še vedno ne govori dovolj) in jih predstaviti preko nalog in primerov tako, da bi imeli od njih učenci kar največ koristi.

Verjamem, da lahko s pomočjo priročnika (M)UČENJE ALI KAKO PREŽIVETI V ŠOLI prav vsak učenec, dijak ali študent najde nasvete, ki bodo posebej njemu/njej pomagali pri tem, da bo postal/-a pri učenju bolj uspešen/-na!

Naj učenje ne bo le mučenje!

Zarja Golouh